Hoe gaat het?

De afgelopen week kwam de vraag ‘hoe gaat het’ in vele varianten voorbij. Als beschouwend mens kun je dan heel wat op het podium van je leven voorbij zien trekken en dat gebeurde dan ook.

De week werd afgesloten met een omtrekje van de oude gracht in Utrecht. Wellicht denk u dat ik als fan van Matthijn Buwalda gepland de sfeer van zijn nieuwste CD wilde proeven, maar dan heeft u het mis. Ik plan in de regel steeds minder omdat ik ervaren heb dat de mooiste dingen zich juist onaangekondigd aandienen.

Onze twee jongste meiden hadden een reünie van de afgelopen vakantie van Dit Koningskind en die was bedacht in Utrecht. Omdat zelfstandig reizen dit keer uitgesloten was besloten we ze te brengen en te halen. Zo scheepten we ons als ouders op met de puzzel wat in de tussentijd te doen; verplichtingen-moe planden we niets. De afspraak was dat ze elkaar bij de Bijenkorf zouden ontmoeten. Toch leuk zo’n Sinterklaas-intocht in een voor ons onbekende stad en uiteindelijk parkeerden daarom we onze ‘container’ op een laad-en-losplaats in het vaste vertrouwen dat we een eventuele bekeuring bij de Sint konden inleveren. Aldus opgesloten in de stad besloten we op verkenningstocht te gaan; wol gekocht bij Zeeman, eten voor onderweg bij de Hema en lekker slenteren over de markt. Heerlijk en tegelijkertijd merkwaardig dat je je zo vrij kunt voelen te midden van zoveel mensen. ‘Goed’ zou ik direct geantwoord hebben op de vraag hoe het met me zou gaan.

En plots was daar de oude Gracht en leek alle drukte over te gaan in rust; rust en warmte eerder opgewekt door de CD die we onderweg draaiden, maar zich nu completerend met het beeld van de levensader van een bruisende stad. Hier kom je tot rust en vraag je je daardoor af hoe het met je gaat en hoe je het doet. Bijzonder daar te lopen en stil te staan bij de oorsprong van zo’n mooi lied. Ongepland zie je zo mooie dingen die je alleen ziet als je er oog voor hebt.

Cruijff’s ‘als je het weet, dan zie je het’ vul ik graag aan met de speurdershouding die Psalm 111 ons aanprijst. Goddank mag ik zo steeds meer van Hem vinden; zoeken zonder iets kwijt te zijn zingt Matthijn. Zoeken naar het onbekende en dan een Bekende tegenkomen, mooier kun je het niet krijgen.

‘Hoe gaat het’. Begin van de week namen we afscheid van een dierbare collega. Veertig jaren jong, een vrouw en twee kleine kinderen achterlatend. Soms mopperend op mijn pubers besefte ik tijdens de uitvaart dat hij zover niet gekomen is. Het zette me stil en in gedachten stelde ik mezelf die vraag. Momenten van stilte en evaluatie; de vraag werkt als een thermometer, maar de temperatuur laat zich alleen met een geoefend oog aflezen.  Zelf ben ik spaarzaam geworden die vraag aan anderen te stellen in de wetenschap dat het één van de moeilijkste is, tenzij je voldoende ruimte hebt of krijgt voor een oprecht antwoord.

Laat ik tot slot u nog een kleine anekdote vertellen, want ernst en humor gaan hand in hand: Mijn jongste dochter is onlangs aan haar kaak geopereerd waardoor een van haar kernkwaliteiten tijdelijk op de achtergrond is komen te staan. Haar gesprekspartner leek dat goed te begrijpen zodat hij haar te kennen gaf dat een minimaal ‘ja’ of ‘nee’ voldoende zou zijn op zijn vragen. Na enige aarzeling opende hij het gesprek op onnavolgbare wijze met een ‘Hoe gaat het?’.

Watch-the-rainbow-watch-the-rainbow-watch

Deze woordspeling zonder eind laat me even niet meer los sinds gisteravond. We hadden er alles aan gedaan met zoveel mogelijk gezinsleden naar een concert van Matthijn Buwalda te gaan. Tot op het laatste moment was de deelname niet maximaal en ondanks de zich herhalende uitnodiging leek het daarbij te blijven. Mijn oudste zoon had eerder een jeugddienst meegemaakt waar Matthijn optrad en bleek niet overenthousiast te zijn. Gesloten als hij is kwamen we er niet helemaal achter, maar ik denk dat het met afstand houden te maken heeft. Afstand tot wat en wie?

Uiteindelijk koos hij – gestimuleerd door zijn vriendin, die we gezien de duur van hun relatie tot ons gezin rekenen – toch mee te gaan voor de gezelligheid en om zijn zusjes niet teleur te stellen. Dankbaar en blij vertrokken we met z’n allen naar Zwolle. Matthijn trad op in de thuiskerk van onze rolstoeldochter en we hadden ons gehaast op tijd te zijn voor een mooi plekje. Gewapend met veel zin en mijn camera zat ik met een deel van mijn gezin op de eerste rij. Mijn camera is het mooiste excuus om met de neus vooraan te zitten, ook al is dat te midden van de allerkleinsten.

Matthijn stelde ons niet teleur. De nummers van zijn nieuwste CD geven blijk van zijn talenten, zowel muzikaal als tekstueel. Voor mij speelt herkenbaarheid in de teksten een grote rol en in dat opzicht is het lied Podium van Leven een topper. Als beschouwend mens zweef ik dan even boven mijn eigen en andermans leven en zie zon en regen, soms tegelijkertijd. Afstand: waar zou mijn zoon dat van hebben?

Na afloop het gebruikelijke handtekeningenwerk. Dit keer had ik er een efficiënt gebeuren van gemaakt. Aan ieder briefje voor een handtekening had ik voor Matthijn een frutseltje gehangen met daarop de naam van de betrokkene.

Bij het briefje voor mijn oudste zoon + vriendin vroeg Matthijn een toelichting; of het een stel was. Ik lichtte toe hoe ze elkaar hadden leren kennen en mijn gedachten gingen daarbij terug naar een tijd waarin ik me zorgen maakte om mijn oudste. Een tijd waarin we tijdens vele boswandelingen elkaar mochten vinden als zoekende mensen; ik op mijn pad en hij op een voor mij onbegrijpelijk pad dat mij uiteindelijk zicht gaf op een groep ook zoekende en vaak – door het leed in de wereld – gekwetste jongeren. Vaak donkergekleed weerspiegelen zij wat zij in de wereld aantreffen. Leed – it ain’t fair – maar alom aanwezig. Waar is de hoop – dacht ik vaak toen ik met hem sprak, hoop op een betere wereld, hoop op gerechtigheid. In die tijd schonk ik hem een horloge uit mijn verzameling, een horloge dat de kleurencirkel van Johannes Itten als wijzerplaat heeft, regenboogkleuren die naar ‘hoop’ verwijzen voor een van onrecht ondergelopen wereld, naar een nieuwe wereld die zeker komen gaat.

Mijn zoon en het horloge zijn onafscheidelijk. Ook toen hij samen met zijn vriendin en Matthijn op de foto ging. Het heeft een mooi plaatje opgeleverd dat ik altijd bij me zal houden.

En als de hoop af en toe vervaagd zal ik hem vragen hoe laat het is…